A vízipipa aroma adja meg a vízipipázás különlegességét, az kellemes és lágy ízt. Az aroma szó maga görög eredetű, “fűszer” a szó pontos jelentéses. Innen ered a világszerte ismert kifejezés.
Több féle vízipipa aroma is létezik. Többségük élelmiszer alapú – a biztonságos használat miatt -, a szájban lévő megfelelő receptorokat, érzékelő sejteket aktiválja. Így ezekkel az aromákkal elérhetően olyan ízek, amelyeket a bolti élelmiszerekben megtalálunk és érzünk. A vízipipa aroma így képes olyan élethűen visszaadni a különböző gyümölcsök, fűszerek, koktélok, különleges ízét.
Aroma lehet mesterséges, ez a leginkább gyakorta használt. Minősége igaz nem a legjobb, azonban sokkal költséghatékonyabb, mint a másik két típus előállítása. Gyártása jól vezethető, könnyű.
A másik nagy típus a természetazonos aromák. Ezek félig természetes, félig mesterséges aromák. Leginkább a természetes aromákat alakítják át és egészítik ki mesterséges aromával.
Az utolsó nagy csoport a természetes aroma kategória. Ezek minősége a legmagasabb, azonban kinyerési költsége is ennek a típusnak a legmagasabb. Ha ár érték arányt tekintünk, akkor a nyertes a mesterséges aroma. Emiatt az olcsóbb vízipipa aromák általánosságban mesterséges vagy természet azonos aroma felhasználásával készülnek. A ShishAroma termékekben igyekszünk mellőzni a mesterséges aromák használatát.
A vízipipa aroma hordozója, a melasz. A melasz képes bejuttatni a vízipipa ásvány, vízipipa kő belsejébe. Amikor a vízipipa szén hőjétől elindul a melasz párolgása, az aromák is ’vele’ tartanak. Így indul útjára a vízipipa működésének útvonalán az a vízpára, amit a vízipipa ásvány esetében is füstnek nevezünk, igaz hibásan, mivel ez nem füst, csak pára.
A szánkba érve a vízipipa aroma a megfelelő receptorokat a nyelvünkön ingerli, melyből az agyunk íz érzését észleli. Egyszerűbben fogalmazva betyár jó íze, illata van…