A vízipipa

A vízipipa –vagy egyéb ismertebb nevein: nargile, hookah, shisha, stb… –  keleti eredetű, egy vagy több szívócső-csonkkal ellátott eszköz, amit dohányzásra használnak. Tartálya rendszerint üveg – de lehet kerámia, fém, vagy akár fókuszdió is -, melyben a víz lehűti a füstöt és megköti a káros anyagok egy részét. A legtöbb ismert forrás szerint a vízipipát, a használatát egy indiai orvos „álmodta meg”, amit Akbar császár előtt mutattak be először. A kis 4 sorosnak íródott magyarázat az első vízipipa „felfedezéséről”, kicsit magyarosítva:

„Én ki az első volt abban, hogy a dohányt egy kis agyagtartóba tegyük, amit aztán egy tál vízbe, mi tisztítja és hűti a füstöt…így találtam fel ezt a morajló szerkezetet a dohányzásra”

Mint láthatjuk, maga a leírás útmutatóul is szolgál a ḡalyān (ḡalyān=az első vízipipák, amiket Indiában,Iránban használtak) használatát tekintve.

Manapság egyre nagyobb trendet képvisel a dohányzás ezen formája nem csak a Közel-Keleten – ahol komoly hagyománya van -, hanem Ausztráliában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt.

…az Arab Világban

Az arab világban az emberek a tradíció és a kultúra részeként élnek a vízipipa használatával. A közösségi vízipipázások alkalmával kizárólag egycsövű vízipipát használnak. A többcsöves vízipipa az utóbbi néhány év szülöttje, kifejezetten a külföldiek “divathóbortjaként” tekintettek rá sokáig, de hamar elterjedt a nem-arab országokban. Ha valaki eleget szívott, visszateszi a csövet az asztalra (jelezve, hogy más veheti a kezébe), vagy pedig visszahajtják a csövet, és így összefogva nyújtják át a mellettük ülőnek. Az arabok társasági élete a vízipipákat is kínáló kávézókban zajlik.

…Szaúd-Arábiában

A városok többségében korlátozva van a vízipipák használata, amit általában a kávézókban engednek használni. A vízipipa, a dohány és egyéb kiegészítők viszont mindenhol elérhetőek a városokban és környékükön.

…Pakisztánban

A vízipipa elterjedése hagyományosan a vidéki területeken jellemző az országra, viszont egyre divatosabb vált a „kozmopolita” városokban is. Sok klubban és kávézóban kínálnak vízipipákat, mely egyre népszerűbb, főleg a diákok körében, akiknek egyre fontosabb a vízipipa használata a társasági összejöveteleken.

…Nepálban

Egy speciális, fából készült változata az elterjedtebb, mely egy tehetősebb családnak akár az élettörténetét is ábrázolhatja. Napjainkban már Nepálban is elterjedtek az üvegtartályos modellek, főként a turisták által látogatott helyeken.

…Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken a vízipipát főként az arab- és indiai-filippínó kisebbség használta, csak később vált „úri szórakozássá”, amikor az arab országokban is a kiváltságosok használták. A 20.század végéfeléig a keresztény filippínók gyakorlatilag nem is ismerték a vízipipázást, de a mai fiatal keresztények között igen divatos  lett. Legnagyobb népszerűsége a főiskolások és a „fiatal-felnőttek” között van, akik nem vásárolhatnak cigarettát.

…Dél-Afrikában

Az afrikai köznyelvben a vízipipa „okka pipe” vagy „hubbly-bubbly” néven ismert leginkább. Népszerűsége a Cape-környéki malájok és az indiaiak körében a legnagyobb, ahol a „füstölés”társadalmi időtöltés. Mint a világ bármely pontján, a vízipipázás itt is hódít, főleg  a fehérbőrű dél-afrikai fiatalok körében. Sok bár kínál vízipipákat, ugyanakkor a dohányzás, mint olyan, általában otthon történik, vagy kiemelkedő közhelyeken (pl strandok).

…az USA-ban és Kanadában

Az 1960-as és 1970-es években a vízipipázás volt az egyik legelterjedtebb dohányzási forma. Az elmúlt években több város és állam szabályozta a beltéri dohányzást, ám a vízipipázók majdnem mindenhol mentességet kaphattak a speciális rendeleteknek köszönhetően. Ez a mentesség Európában még várat magára…

A törvénykezőknek ez sem volt elég, a vízipipázók se füstölhettek szabadon a zárt helyeiken, csakis dohánymentes „dohányokat” engedélyeznek az ilyen helyeken.

Rengeteg új vízipipa bár nyit napjainkban is ebben a két nagy országban, főleg az egyetemek környékén, és ott ahol a közel-keleti közösségek találhatók.

hétfő, június 20, 2011, 9:12 du. A vízipipa