(vízi)dohányzás vendéglátó helyeken, teaházakban

Amit már régóta tudunk:

vízipipa ásványi kő, különféle aromákkal ízesítve

Kínálódobozunk

2012. január 01 után megváltoznak a vendéglátóhelyeken a dohányzás szabályai.

Hogyan lehet vendéglátó helyen dohányozni?

Gyakorlatilag sehogyan. Aki jogszabályra kíváncsi, az itt találja meg, aki elolvassa rövidítve, az jobban jár:

1. Szállodai  “kalitkában”,szivarszobában: akiknek ismerős a repülőtéri dohányzókutrica, az tudja. Légmentesen zárt rész, elkülönítve, ahol más szolgáltatás, különösen étel és ital felszolgálása tilos.

2.  szabad térben: nyáron ez rendben van, de félő, hogy télen a popsi befagy

Ha Ön vendéglátós, kérem ezen az oldalon kívül alaposan tanulmányozza a 1999. évi XLII. törvényt, ha fogyasztó, haladjon tovább az oldalon lefelé, és ne fárassza magát vele…

Mennyi a büntetés, ha vendégként, vendéglősként nem tartom be?

1.  vendégként, mindössze 20  000 – 50 000 Ft (egyszer élünk…)

2.  vendéglátóhelyen kijelölt felelős személynek (csősz) 100 000 – 250 000 Ft (ez már erős)

3.  az üzemeltető 1 000 000 – 2 500 000 Ft mélyen kell a zsebébe nyúljon (na, ezért nem fogunk dohányozni, ennyiért el fogja érni a kocsmáros, hogy jobb útra térjünk, amíg a vendégszereetetét élvezzük)

egy példa: rágyújtok, megcsípnek. Jobb esetben (20 000 +100 000+1 000 000) 1 120 000  Ft-tal, rosszabb esetben 2 800 000 Ft-tal járulunk hozzá kicsiny országunk költségvetéséhez. Ennek felhasználását a jogszabály természetesen tartalmazza, de egy biztos: a jövő havi bérlistádon nem lesz rajta :-)

türelmi időszak:

Az ellenőrzést végző hatóságok (ÁNTSZ, NFH, NAV és a többiek) március 31-ig nem büntetik azokat a vendéglátóhelyeket, akik nem tudják betarttatni a vendégekkel a renitenskedést.

Dohányoztatni ennek ellenére 2012 január 01-től nem lehet.

Vendéglátósként ugyan nyugodtan árusíthatsz dohányterméket a korcsmádban, de abban nem asszisztálhatsz, hogy a vendég helyben fogyassza. (hiszen ha vízipipáztatsz, azzal dohányzásra buzdítod a vendéget). Ezt már januártól nem teheted, mert ebben az esetben nem arról beszélünk, hogy, hogy nem tudod betarttatni a törvényt (amit meg kell tanulni megtenni március 31-ig, hanem hogy azt hogy szándékosan, sorozatosan, üzletszerűen megszeged a jogszabályt.

Azaz a vízipipás helyeknek befellegzett…. 

…volna, de mint tudjuk a vízipipa kő nem dohány, és a vízipipa kövezés nem dohányzás. (a hitetlenek kérem olvassák el a Jövedéki Törvény, és a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály dohánytermék és dohányzás fogalom-meghatározását)

Tehát január 01-től a vendéglátó helyeken a vízipipázás fogalmát le kell cserélnünk  a vízikövezésre.

 

Ha valaki találkozik Grétsy Lászlóval, fetétlenül szóljon neki a nyelvújítási sikereinkről: vízidohányzás helyett vízikövezés…..

 

Gastro partnerprogramunkról bővebben rövidesen részletesebb tájékoztatást adunk, addig is érdeklődj a kapcsolati menüpont alatt. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.